lymfe
Patiënten met oedeem kunnen behandeld worden met manuele lymfedrainage en oedeemtherapie.

Oedeem kan ontstaan:
 
–  na een borstoperatie/amputatie bij borstkanker
–  bij allerlei soorten kanker wel of niet geopereerd
–  bij slecht functionerende bloedvaten (varices)
–  na trombose
–  na een trauma
–  door genetische factoren (aangeboren)
De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:
Compressietherapie
Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht, die het uittreden van vocht uit de vaten tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten indien dit nodig is.
Oefentherapie
Een belangrijk component van de afvoer van vocht is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd, zo wordt het natuurlijke afvoersysteem door bewegen gestimuleerd.
Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel ofwel de waterhuishouding. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden.Er zijn speciale handgrepen om verhardingen die zijn ontstaan door oedeem (fibrotische verhardingen) in het weefsel los te maken.
Lymfetaping
Middels het aanleggen van tape kan de afvoer van lymfevocht ondersteund worden.
Meer weten over lymfe en oedeem? Klik HIER